donderdag, 13 augustus 2009

Surftip: Vlaamse inventaris onroerend erfgoed samengebracht op één website

Bij mijn zoektocht naar informatie over het Sint-Lambertusbeeld in de kerk kwam ik een heel interessante website tegen van het Vlaams instituut voor het onroerend erfgoed, een wetenschapeplijke instelling van de Vlaamse Overheid.

Link: http://inventaris.vioe.be/

Je kan daar heel gemakkelijk opzoekingen doen naar alle "relicten". Dat kan zelfs per deelgemeente en per straat. Je kan er ook thematisch-typologisch zoeken of een bepaalde periode aangeven.

Van de meeste relicten (gebouwen, standbeelden...) is er een google maps kaartje met de aangeduide ligging en een foto.

Alleen heel jammer dat de foto van het standbeeld van Leopold II een is van juli 2007 toen het standbeeld werd gevandaliseerd door het overkappen van rode verf op het beeld.
Klik hier voor de pagina met informatie over het standbeeld.

Het beeld werd terug proper gemaakt in oktober 2007. Ik heb dan ook de dienst een mailtje gestuurd met de vraag of de foto vervangen kan worden door een foto zoals het er nu bijstaat.

UPDATE 2 september 2009: vandaag ontving ik bericht dat de vandalisme-foto wordt aangevuld met een paar foto's van deze site.

zaterdag, 08 augustus 2009

HDR foto's in zwart wit zijn ook wel knap

Ik kreeg de terechte opmerking dat het "rood" in de HDR foto van eerder deze week wel wat overheerst.

Ik heb de foto eens in zwart-wit gezet. Is inderdaad wel mooi zo.

Het resultaat wilde ik jullie niet weerhouden.

Klik op de (verkleinde) zwart-wit foto om hem in groot formaat (1200x1800 pixels) te bekijken. Dan kan je de details heel goed bekijken.


woensdag, 05 augustus 2009

HDR foto van de binnenkant van de kerk

Jorge maakt niet alleen een HDR foto van het Sint-Lambertusbeeld, maar ook een foto van het interieur van de Sint-Lambertuskerk.

Door het samenvoegen van een groot aantal foto's krijg je een onwezenlijk beeld, zoals ik al eerder schreef. Dat valt natuurlijk nog meer met landschappen of met het interieur van een gebouw, zoals je hiernaast kan ziet.

Vergelijk de foto van hiernaast maar eens met de foto die ik bij een artikeltje van vorige week publiceerde.

Een klik op de foto toont je de details die zelfs zichtbaar zijn op het orgel of op de toegangsdeur, gedeeltes die anders gewoon donkere vlekken zouden zijn.

maandag, 03 augustus 2009

HDR foto van Sint-Lambertus beeld uit de Sint-Lambertuskerk

Ik verwijs naar mijn berichtje van een paar dagen geleden.

Dit is dan de foto geworden die we naar de Saint Lambert Parish in Sioux Falls hebben gestuurd.

Jorge maakte van twaalf foto's met een verschillende belichting een HDR foto. HDR staat voor High Dynamic Range.

Hierdoor kan een foto veel meer informatie bevatten dan jij en ik met het blote oog kunnen zien. Zo kunnen donkere gedeelten van een beeld bijvoorbeeld door overbelichting meer details prijsgeven.

Om zo'n HDR foto te kunnen maken moeten verschillende foto's worden genomen, telkens met een andere belichting (onderbelichting, overbelichting...). Dat moet natuurlijk met een statief.

Die foto's worden dan met fotobewerkingssoftware samengevoegd, zodat je een bijzondere foto krijgt met héél veel detail (van gebouwen kunnen dat soms best wel onwezenlijke foto's zijn zoals je hier kan zien: http://www.flickr.com/groups/hdr/).

De HDR foto die je hier ziet (dit is een verkleind exemplaar) zal in de USA op canvas worden geprint en de foto zal dienen voor de feestelijkheden op 17 september.

De medewerkers van de Amerikaanse parochie hebben beloofd een foto te maken van het canvas en de plaats waar die komt in de kerk.


vrijdag, 31 juli 2009

Een foto van een beeld uit de Sint-Lambertuskerk in Sioux Falls?

Wat heeft Jorge Schrauwen te maken met een kerk in Sioux Falls?

Een tijdje geleden werd ik gecontacteerd door iemand van de Saint Lambert Parish Church in Sioux Falls. Sioux Falls is een stad in de staat South Dakota, vlakbij de grens met de staten Iowa en Minnesota. De stad heeft ruim 140.000 inwoners.

De parochie werd opgericht in 1958 en is dus in onze ogen een heel jonge parochie.

Om in september van dit jaar de feestdag van Sint-Lambertus te vieren (Sint-Lambertus werd vermoord op 17 september, wellicht was dat in 705) is/was de parochie op zoek naar een mooie afbeelding van de patroonheilige.

Omdat het toch niet zo eenvoudig is een afbeelding of schilderij van Sint-Lambertus te vinden (om te kopen), stelde ik voor om een mooie hoge kwaliteitsfoto van een van de beelden uit onze kerk te maken.

Ik maakte een foto (de eerste foto uit het berichtje hieronder) van het beeld en stuurde die naar de medewerkers van de parochie in Sioux Falls om te vragen of het beeld ook hun smaak wegdroeg.

Pastoor James Mason van de Amerikaanse parochie ging direct akkoord. Ook onze parochiepriester Paul Verhulst leek het een goed idee om de Amerikaanse parochie op deze manier te helpen.

Daarom ging ik vorige week met zoon Jorge naar de kerk om een aantal foto's van één van de beelden van Sint-Lambertus te nemen.

Daarna ging hij aan de slag met fotobewerkings-software om een HDR foto te maken. Wat de uiteindelijke foto is geworden, zal ik binnen een paar dagen laten zien. Op de foto's bij dit artikeltje zie je Jorge aan het werk met zijn digitale spiegel-reflex camera om een groot aantal foto's te maken van het Sint-Lambertusbeeld in de kerk.

Links naar websites

Sint-Lambertus parochie in Sioux Falls: http://www.stlambertparish.org/
stad Sioux Falls: http://www.siouxfalls.com/
parochie Sint-Lambertus: http://ekerseparochies.be
website Jorge Schrauwen: http://www.blackdot.be