zondag, 06 september 2009

PRIMEUR: Stad Antwerpen maakt geld vrij voor grondige restauratie van Hof De Bist

Tijdens zijn openingsspeech op de vernissage van mevrouw Viktoria Sorina vorige vrijdag, maakte stadscultuur schepen Philip Heylen (CD&V) bekend dat er geld vrijkomt om de restauratie van het kasteel Hof De Bist te financieren.

Dat dit bij Koen Palinckx, Ekers cultuurschepen (CD&V) en voorzitter van het Kunstcentrum Hof De Bist, als muziek in de oren klikt, hoeft geen betoog.

Het Kunstcentrum had al langer plannen om het kasteel eindelijk eens aan te pakken, maar het vlotte allemaal niet zo erg, buiten de wil van het Kunstcentrum. In de stadsbegroting van 2010 wordt een bedrag van 100.000 € ingeschreven om architecten aan het werk te zetten om het kasteel grondig te renoveren en aan te passen. Voor 2011 zal er één miljoen € worden voorzien om de restauratie-werken uit te voeren.

Het zal niet alleen gaan om het opkuisen van het gebouw, maar om een complete restauratie, want wellicht worden er ook lokalen voorzien voor het lokaal cultureel centrum en misschien zal het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders Ekeren er ook wel onderdak vinden.

vrijdag, 04 september 2009

Kerststallenbouwer Michel Bonneu overleden

Ik vernam dat Michel Bonneu vorige maandag overleden is. Hij is 64 geworden.

Michel is de man die de mooie kerstallen bouwde die elk jaar in december de Jaak Van Haesendonckstraat tot mooiste straat van Ekeren maakte. Tijdens zijn beroepsloopbaan was hij directeur van basisschool Sint-Lutgart in Tongeren. Een aantal jaren geleden kwam hij naar Ekeren wonen.

Zo'n kleine twee jaar geleden maakte ik kennis met hem. Hij was een heel integere man die héél enthousiast over zijn hobby kon babbelen. Nadien verschenen er ook nog interviews met hem in het Aankondigingsblad (door Nicole Verstrepen op 6-12-2009)  en Kerk en Leven (20-12-2007 - de rechtse foto hieronder komt uit het parochieblad).

Op zaterdag 5 september 2009 werd Michel begraven in de Sint-Theresia kerk.

Foto's van zijn kunstwerken vind je in dit bericht.

dinsdag, 25 augustus 2009

Bibliotheek Driehoekstraat krijgt een noodtrap

klik voor het 3D model van de bibliotheek in google EarthHet Antwerpse college van burgemeester en schepenen besliste onlangs om een interne noodtrap te plaatsen in de openbare bibliotheek aan de Driehoekstraat.

Om dit mogelijk te maken moeten eerst wat sloopwerken gebeuren. Daardoor zal de bibliotheek even worden gesloten tussen 5 en 17 oktober.

Klik op de afbeelding hiernaast om naar het 3D model van de bibliotheek op Google Sketchup te gaan.


woensdag, 19 augustus 2009

Kalender google

kalender

zondag, 16 augustus 2009

Processiebeeld van Sint-Lambertus in Sint-Lambertuskerk is van de achttiende eeuw

Saint Lambert Parish Church, Sioux Falls, South DakoteMijn zoektocht naar meer informatie over het beeld van Sint-Lambertus dat we hebben gefotografeerd om naar de Saint-Lambert Parish Church in Sioux Falls (South Dakota) te sturen, heeft dan toch iets opgeleverd.

Omdat dit beeld samen met een aantal andere (beeld van Sint-Lucia bijvoorbeeld) eigenlijk oorspronkelijk nooit in de kerk hebben gestaan, werd het nooit in boekvorm beschreven. Niet in "Portret van Ekeren" van Kanora en Bresseleers, maar ook niet in Bouwen door de eeuwen heen of niet op de website van de Inventaris Bouwkundig erfgoed.

In een uitgave "De aloude Sint-Lambertuskerk" van het Davidsfonds Ekeren (uit 1981) door Staf De Meyer wordt ook een heel uitgebreide lijst gegeven van de relieken in de kerk, maar ook daarin staan de twee gepolychromeerde beelden niet vermeld.

Via de voorzitter van de Heemkring Ekeren (Fons Van Den Wyngaert) ben ik te weten gekomen dat het beeld wordt genoemd in een document van de hand van pastoor/historicus Peter Jozef Goetschalckx (1856-1925) die pastoor is geweest in Ekeren-Donk.

In dat document wordt in het Latijn een aantal beelden opgesomd die wel in de sachristie en andere lokalen van de kerk stonden, maar niet in de kerk zelf. Daaruit blijkt dat het beeld kan worden gedateerd in de eerste helft van de 18de eeuw. Het is dus duidelijk ouder dan het eikenhouten beeld van Sint-Lambertus dat aangekocht werd in 1928.

De beelden werden ter gelegenheid van een tentoonstelling in de kerk gezet, nadien gerestaureerd in de vakschool in de Londenstraat (Antwerpen). Nu hebben de beelden wel permanent hun plaats in de kerk.

Ondertussen heeft pastoor James Mason uit Sioux Falls laten weten dat hij zeer onder de indruk is van de afgedrukte digitale foto die Jorge heeft gemaakt.

Op 17 september (feestdag van Sint-Lambertus) zal het "schilderij" in de kerk daar worden onthuld en gezegend. De foto bij dit artikeltje is van de kerk in Sioux Falls.