dinsdag, 25 augustus 2009

Bibliotheek Driehoekstraat krijgt een noodtrap

klik voor het 3D model van de bibliotheek in google EarthHet Antwerpse college van burgemeester en schepenen besliste onlangs om een interne noodtrap te plaatsen in de openbare bibliotheek aan de Driehoekstraat.

Om dit mogelijk te maken moeten eerst wat sloopwerken gebeuren. Daardoor zal de bibliotheek even worden gesloten tussen 5 en 17 oktober.

Klik op de afbeelding hiernaast om naar het 3D model van de bibliotheek op Google Sketchup te gaan.


woensdag, 19 augustus 2009

Kalender google

kalender

zondag, 16 augustus 2009

Processiebeeld van Sint-Lambertus in Sint-Lambertuskerk is van de achttiende eeuw

Saint Lambert Parish Church, Sioux Falls, South DakoteMijn zoektocht naar meer informatie over het beeld van Sint-Lambertus dat we hebben gefotografeerd om naar de Saint-Lambert Parish Church in Sioux Falls (South Dakota) te sturen, heeft dan toch iets opgeleverd.

Omdat dit beeld samen met een aantal andere (beeld van Sint-Lucia bijvoorbeeld) eigenlijk oorspronkelijk nooit in de kerk hebben gestaan, werd het nooit in boekvorm beschreven. Niet in "Portret van Ekeren" van Kanora en Bresseleers, maar ook niet in Bouwen door de eeuwen heen of niet op de website van de Inventaris Bouwkundig erfgoed.

In een uitgave "De aloude Sint-Lambertuskerk" van het Davidsfonds Ekeren (uit 1981) door Staf De Meyer wordt ook een heel uitgebreide lijst gegeven van de relieken in de kerk, maar ook daarin staan de twee gepolychromeerde beelden niet vermeld.

Via de voorzitter van de Heemkring Ekeren (Fons Van Den Wyngaert) ben ik te weten gekomen dat het beeld wordt genoemd in een document van de hand van pastoor/historicus Peter Jozef Goetschalckx (1856-1925) die pastoor is geweest in Ekeren-Donk.

In dat document wordt in het Latijn een aantal beelden opgesomd die wel in de sachristie en andere lokalen van de kerk stonden, maar niet in de kerk zelf. Daaruit blijkt dat het beeld kan worden gedateerd in de eerste helft van de 18de eeuw. Het is dus duidelijk ouder dan het eikenhouten beeld van Sint-Lambertus dat aangekocht werd in 1928.

De beelden werden ter gelegenheid van een tentoonstelling in de kerk gezet, nadien gerestaureerd in de vakschool in de Londenstraat (Antwerpen). Nu hebben de beelden wel permanent hun plaats in de kerk.

Ondertussen heeft pastoor James Mason uit Sioux Falls laten weten dat hij zeer onder de indruk is van de afgedrukte digitale foto die Jorge heeft gemaakt.

Op 17 september (feestdag van Sint-Lambertus) zal het "schilderij" in de kerk daar worden onthuld en gezegend. De foto bij dit artikeltje is van de kerk in Sioux Falls.


donderdag, 13 augustus 2009

Surftip: Vlaamse inventaris onroerend erfgoed samengebracht op één website

Bij mijn zoektocht naar informatie over het Sint-Lambertusbeeld in de kerk kwam ik een heel interessante website tegen van het Vlaams instituut voor het onroerend erfgoed, een wetenschapeplijke instelling van de Vlaamse Overheid.

Link: http://inventaris.vioe.be/

Je kan daar heel gemakkelijk opzoekingen doen naar alle "relicten". Dat kan zelfs per deelgemeente en per straat. Je kan er ook thematisch-typologisch zoeken of een bepaalde periode aangeven.

Van de meeste relicten (gebouwen, standbeelden...) is er een google maps kaartje met de aangeduide ligging en een foto.

Alleen heel jammer dat de foto van het standbeeld van Leopold II een is van juli 2007 toen het standbeeld werd gevandaliseerd door het overkappen van rode verf op het beeld.
Klik hier voor de pagina met informatie over het standbeeld.

Het beeld werd terug proper gemaakt in oktober 2007. Ik heb dan ook de dienst een mailtje gestuurd met de vraag of de foto vervangen kan worden door een foto zoals het er nu bijstaat.

UPDATE 2 september 2009: vandaag ontving ik bericht dat de vandalisme-foto wordt aangevuld met een paar foto's van deze site.

zaterdag, 08 augustus 2009

HDR foto's in zwart wit zijn ook wel knap

Ik kreeg de terechte opmerking dat het "rood" in de HDR foto van eerder deze week wel wat overheerst.

Ik heb de foto eens in zwart-wit gezet. Is inderdaad wel mooi zo.

Het resultaat wilde ik jullie niet weerhouden.

Klik op de (verkleinde) zwart-wit foto om hem in groot formaat (1200x1800 pixels) te bekijken. Dan kan je de details heel goed bekijken.