zondag, 16 augustus 2009

Processiebeeld van Sint-Lambertus in Sint-Lambertuskerk is van de achttiende eeuw

Saint Lambert Parish Church, Sioux Falls, South DakoteMijn zoektocht naar meer informatie over het beeld van Sint-Lambertus dat we hebben gefotografeerd om naar de Saint-Lambert Parish Church in Sioux Falls (South Dakota) te sturen, heeft dan toch iets opgeleverd.

Omdat dit beeld samen met een aantal andere (beeld van Sint-Lucia bijvoorbeeld) eigenlijk oorspronkelijk nooit in de kerk hebben gestaan, werd het nooit in boekvorm beschreven. Niet in "Portret van Ekeren" van Kanora en Bresseleers, maar ook niet in Bouwen door de eeuwen heen of niet op de website van de Inventaris Bouwkundig erfgoed.

In een uitgave "De aloude Sint-Lambertuskerk" van het Davidsfonds Ekeren (uit 1981) door Staf De Meyer wordt ook een heel uitgebreide lijst gegeven van de relieken in de kerk, maar ook daarin staan de twee gepolychromeerde beelden niet vermeld.

Via de voorzitter van de Heemkring Ekeren (Fons Van Den Wyngaert) ben ik te weten gekomen dat het beeld wordt genoemd in een document van de hand van pastoor/historicus Peter Jozef Goetschalckx (1856-1925) die pastoor is geweest in Ekeren-Donk.

In dat document wordt in het Latijn een aantal beelden opgesomd die wel in de sachristie en andere lokalen van de kerk stonden, maar niet in de kerk zelf. Daaruit blijkt dat het beeld kan worden gedateerd in de eerste helft van de 18de eeuw. Het is dus duidelijk ouder dan het eikenhouten beeld van Sint-Lambertus dat aangekocht werd in 1928.

De beelden werden ter gelegenheid van een tentoonstelling in de kerk gezet, nadien gerestaureerd in de vakschool in de Londenstraat (Antwerpen). Nu hebben de beelden wel permanent hun plaats in de kerk.

Ondertussen heeft pastoor James Mason uit Sioux Falls laten weten dat hij zeer onder de indruk is van de afgedrukte digitale foto die Jorge heeft gemaakt.

Op 17 september (feestdag van Sint-Lambertus) zal het "schilderij" in de kerk daar worden onthuld en gezegend. De foto bij dit artikeltje is van de kerk in Sioux Falls.


De commentaren zijn gesloten.