zondag, 31 augustus 2008

Werken Schindebad II: het gaat goed vooruit

De vorige reeks foto's die ik hier publiceerde zijn nog maar van twee weken geleden. Kijk maar eens hoe de werken er nu voor staan. Volgens de planning zou het nieuwe zwembad in november van dit jaar al in gebruik kunnen worden genomen.

Of dat zal lukken?

donderdag, 21 augustus 2008

Verdwenen polderdorp - Oorderen

Ik heb hier eerder al wel eens geschreven over de verdwenen polderdorpen Wilmarsdonk en Oosterweel.

Van deze twee dorpen staan er nog overblijfsels in de Antwerpse haven. Van Wilmarsdonk staat kerktoren er nog (tussen de containers) en van Oosterweel staat het volledige kerkje van Sint-Jan De Doper er nog.

Oorderen is ook één van die dorpen die werden opgeofferd voor de uitbreiding van de Antwerpse haven.

Van Oorderen bestaat er echter niets meer, buiten een gedenkplaat in de inkomhal van General Motors aan de Noorderlaan.

Oorderen wordt voor het eerst genoemd in 1116 (onder de naam Ortheren) en werd in 1965 afgebroken om plaats te maken voor de haven.

Eén van de boerderijen die daar stond werd overgebracht naar het openluchtmuseum Bokrijk. Ze werd de Berghoeve genoemd en was een van de grootste en mooiste uit Oorderen.

De bijnaam van de inwoners van Oorderen is/was karotenbuters. De naam Oorderen overleeft nog in de Ekerse straatnaam Oorderseweg.

Hieronder een aantal foto's van de Berghoeve zoals ze nu te bekijken is in Bokrijk.

Bij het gebouw staat volgende uitleg: De schuur stamt uit Oorderen (18de eeuw). In het verlengde van de poort aan de korte zijde ligt de middengang die als dorsvloer gebruikt werd; aan de rechterzijde waren oorspronkelijk stallen gebouwd, terwijl het linkerdeel fungeerde als tasruimte.

maandag, 18 augustus 2008

Bouwverlof voorbij: werken aan Schindebad terug in gang geschoten

Na het bouwverlof is aannemer Pellikaan terug in gang geschoten.

Zie de foto's en vergelijk ze met de foto's die ik hier eerder al heb gepubliceerd.

Volgens de planning zou in november van dit jaar het nieuwe zwembad al moeten kunnen worden ingebruikgenomen.

 

vrijdag, 15 augustus 2008

Nieuwe staande wip in het Veltwijckpark

Op 22 april publiceerde ik hier een paar foto's van de omgevallen staande wip van de Ekerse schuttersvereniging Koninklijke Maatschappij De Hoop. Die was op 22 maart met een storm omver gaan liggen.

Het was in het begin lang niet zeker of de wip terug kon worden opgebouwd. Dat zou het einde betekenen van deze bijzondere vrijetijdsbesteding.

Uiteindelijk werd eerder deze week een nieuwe pyloon gezet, gedeeltelijk betaald door de vereniging zelf. De kosten komen op 22.000 €, waarvoor een subsidie-aanvraag is ingediend.
 
Morgen, zaterdag wordt de staande wip officieel ingeschoten.


zondag, 10 augustus 2008

Transcript van het artikel over Nick Oberg en Chris Dorreman

Hieronder het transcript van het artikel uit deze post.

Op deze site stond in april al een artikel over de 3D kunstwerkjes van Nick Oberg die toen vooral veel gebouwen van Ekeren in drie dimensies had gemaakt.

Links naar de werkjes van: Nick Oberg, Chris Dorreman op sketchup.google.com

Antwerpen in drie dimensies

Hobbyisten Nick Oberg en Chris Dorreman  bouwen 3D-modellen voor Google Earth

Wie de meeste gebouwen in Antwerpen maakte? Dat zijn ongetwijfeld Nick Oberg en Chris Dorreman. Toegegeven, hun 3D-modellen bestaan alleen in de populaire software Google Earth, maar het zijn ware pareltjes.  Het doel van de twee liefhebbers? “Heel Antwerpen afwerken, maar met twee zal dat nog jaren duren.”

Artikel gazet van Antwerpen 9/8/2008Google Earth is een populair, gratis computerprogramma. Gebruikers kunnen er satellietbeelden van heel de wereld mee bekijken, maar ook zelf ontworpen modellen van echte gebouwen ‘op’ de wereld plaatsen. Zo veranderen de platte bovenaanzichten in een realistisch ogende 3D-wereld.

In Antwerpen zijn er slechts twee mensen die modellen bouwen: Nick Oberg (18) en Chris Dorreman (32). “Vreemd toch dat wij de enigen zijn. In heel België samen bouwt maar een handvol mensen modellen. Het is toch een hobby als een ander?”, vraagt Nick zich af. “Een verslavende hobby zelfs”, merkt Chris op.

Hoe zo’n gebouw tot stand komt? Eerst maken Chris en Nick langs alle kanten foto’s en zoeken ze zo veel  mogelijk informatie op over hoogte en breedte. “Dan maken we een model met het gratis programma Sketchup”, vertelt Chris. “We plakken daar foto’s op, en dan is het kwestie van alle uitsteeksels en vormen goed uit te lijnen.”
Sommige gebouwen zijn een enorme uitdaging om te reconstrueren. “Ik ben al weken bezig aan de kathedraal. Maar ik heb foto’s van de bovenkant nodig, en ik kan pas in september met een gids mee. Ik zal dus nog even moeten wachten”, aldus Chris.

In het dagelijks leven is hij grafisch ontwerper en werkt hij vanuit de Antwerp Tower. “Een prima plek om foto’s van de bovenkant van Antwerpen te nemen.”

Informaticastudent Nick is een veel snellere werker. “Maar de modellen van Chris zijn beter afgewerkt. We sleuren elkaar helemaal mee in deze hobby. We spreken af wie wat doet. Chris doet vooral de grote gebouwen, ik vul de ruimte ernaast op met huizenblokken.”

In het echte leven hebben Nick en Chris elkaar nog nooit gezien. Voor dit artikel zien ze elkaar voor het eerst. Ze wisselen meteen een aantal leuke anekdotes uit. “Een keer nam ik foto’s van een huis waar een man zijn raam aan het poetsen was. Pas thuis ontdekte ik dat hij op de foto’s stond met zijn blote kont naar me toe gericht”, lacht Nick.

“Het is inderdaad een vreemd gezicht, iemand die zo veel foto’s van een gebouw maakt. Soms voel ik me toerist in eigen stad.”
Leerzaam is de hobby in ieder geval. Nick ontdekte vlakbij zijn huis in Ekeren een smalle gang. “Die leidt naar het midden van een huizenblok, waar een redelijk groot gebouw staat. Dat had ik niet verwacht.”

Wat de toekomst brengt voor virtueel Antwerpen? “Ik wil graag het centrum van Antwerpen afwerken. Ik zoek ook de plannen van de Sint-Jacobskerk. Die moest eigenlijk 150 meter hoog worden, ik zou het model graag zo groot maken”, aldus Nick.

Chris heeft ook een aardige verlanglijst. “Het Museum van Schone Kunsten, de Opera en de blokken van de wijk Luchtbal. Maar we zijn slechts met twee, het zal jaren duren voor we heel Antwerpen hebben afgewerkt.”
(Jan Martynowski)