donderdag, 15 november 2007

PRIMEUR: belangrijke archeologische vondst uit ijzertijd bij werken aan het Schindebad, Oorderseweg, Ekeren

Onlangs is een belangrijke vondst gedaan bij het uitgraven van de parking aan het zwembad. 

Ik sprak met Anne Schryvers van de archeologische cel van Antwerpen. Voor hen is dit een belangrijke ontdekking. Er zijn namelijk niet zo veel "ongestoorde" sites meer in Antwerpen, enkel nog in de buitendistricten. Op deze plek is er namelijk sedert de ijzertijd geen recente(re) bebouwing geweest, buiten het aanleggen van de parking voor het zwembad in de jaren 70.

Er was al een sterk vermoeden dat hier een archeologische site te vinden zou zijn, toen de archeologische cel bodemonderzoek deed, nadat de plannen voor het nieuwe zwembad vorm kregen.

Wellicht gaat het hier om een smidse uit de ijzertijd. De archeologen hebben ijzerslakken gevonden en sporen van bewoning, zoals aardewerken scherven. De site is niet klein te noemen, want er zijn ook verschillende paalputten ontdekt.

Dit is de derde belangrijke archeologische site in Ekeren van de laatste jaren. Zo werd er in 2000 aan het Laar ook een opgraving gedaan uit de ijzertijd en de middeleeuwen. In 2005 werd er aan de Wilgehoevestraat ook een ontdekking gedaan uit deze periodes.

De werken aan het zwembad liggen nu even stil, maar zullen na volgende week terug van start kunnen gaan. De aannemer beperkt zijn werkzaamheden tot voorbereidingen.

Zie ook volgende website van de Archeologische cel van de stad Antwerpen http://archeologie.antwerpen.be 

Op de foto's zie je de ploeg van de cel hard aan het werk. 

Commentaren

PRIMEUR: belangrijke archeologische vondst uit ijzertijd bij werken aan het Schindebad, Oorderseweg, Ekeren Geachte,

Mijn naam is Alain Haeck,ondervoorzitter van de nieuw opgerichte vereniging Legia - Forum voor ijzertijdstudie http://users.telenet.be/legia/. Bovenvermeld artikel trok mijn aandacht en ik had graag contact gehad met Anne Schryvers. Kan u mij aan een e-mail adres helpen?
Bij voorbaat bedankt,

Alain Haeck

Gepost door: Alain Haeck | maandag, 26 november 2007

De commentaren zijn gesloten.