woensdag, 31 oktober 2007

Maak je eigen raamaffiche voor verkeersveiligheid


De politie van Antwerpen doet samen met het stadsbestuur een toffe actie voor verkeersveiligheid.

Iedere Antwerpenaar mag zijn eigen raamaffiches ontwerpen. Je krijgt er zelfs 30 toegestuurd.

Zeker nu met de komende werken aan het zwembad in de straat, wil ik toch wel iedere chauffeur nog eens extra oproepen om toch zeker niet sneller dan de toegelaten 30 km per uur te rijden.

Meer informatie kan je vinden op http://www.ookmindersnel.be

Je kan er ook de andere inzendingen bekijken. De actie loopt nog tot het einde van november.

 

dinsdag, 30 oktober 2007

Standbeeld Leopold II nog steeds niet opgekuist


Einde juni (in het weekend van de Ekerse braderij) kapten actievoerders (sic) rode verf op het standbeeld van koning Leopold II aan de Markt in Ekeren (naast de Sint-Lambertuskerk).

Blijkbaar is de zoektocht naar een (bevoegd) aannemer toch moeilijker dan men eerst dacht, want het standbeeld staat er vandaag de dag nog steeds hetzelfde bij. En dat is toch al zo'n vier maanden.

 

zondag, 28 oktober 2007

Het clublokaal van de Ridderlijke Sint-Jorisgilde

Ooit waren er in Ekeren drie schuttersgilden: de kruisboogschutters in de Sint-Jorisgilde, de handboogschutters in de Sint-Sebastiaansgilde en de kolveniers (met het geweer) in de gilde van Sint-Kristoffel.

Van deze gilden bestaat vandaag de dag alleen nog de Sint-Jorisgilde. Volgens geschiedschrijver P.J. Goetschalckx zou de gilde al van vóór 1500 bestaan.

In het boek Portret van Ekeren door Frans Bresseleers en Hendrik Kanora uit 1973 staat te lezen dat de gilde zich in die periode (jaren 60-70) minder deed gelden als beoefenaars van de kruisboog. Ze deden wel aan volksdansen.

De laatste jaren echter wordt er wel terug geschoten met de kruisboog. In de periode van de kermis in Ekeren (de eerste zondag nà 17 september) wordt er zelfs initiatie gegeven aan iedereen ouder dan 16 jaar. Jaarlijks houdt de gilde ook een dekenfeest.

Het lokaal van de Sint-Jorisgilde is gelegen in het Veltwijckpark, maar is wel wat aan herstelling/restauratie toe, zoals je kan zien op de foto's hieronder.

Op de eerste foto kan je goed zien dat het lokaal helemaal tussen de bomen staat (gefotografeerd vanuit de voortuin/rozentuin van kasteel Veltwijck richting atheneum).

Op de laatste foto zie je de plek waar bij de schietingen de doelen staan opgericht.

zaterdag, 27 oktober 2007

Fase 1 van de werken aan het Schindebad II is al zo goed als achter de rug

Vorige maandag (22 oktober) zijn de werken aan het nieuwe zwembad in Ekeren begonnen.

Eerste fase: het aanleggen van een parkeerplaats in steenslag. De werken schoten goed op deze week. Eerst werd het grasveld zowat een halve meter uitgegraven en er werd een folie gelegd.

Daarna werd er steenslag gekapt.

Dat de parking al meteen goed wordt gebruikt, merk je aan deze foto's die deze namiddag (27 oktober) rond een uur of vier genomen zijn.

Wat er gebeurt wanneer je 's nacht je auto gaat parkeren op een werf en de bouwvakkers je de volgende morgen te snel af zijn, zie je op de vierde foto.

 

zondag, 21 oktober 2007

Bouwwerken Schindebad II beginnen op 22 oktober: een laatste blik op de "oude situatie"

Morgen 22 oktober 2007 beginnen de werken aan het nieuwe Schindebad.

Hieronder nog een laatste blik op de situatie zoals ik ze vandaag nog heb gefotografeerd.

Op de eerste foto zie je het grasveld voor het zwembad, waar de volgende weken een parking in steenslag wordt aangelegd. Je ziet op de tweede foto dat er betonblokken zijn gezet om het voorpleintje af te schermen voor geparkeerde auto's.

De derde foto is genomen richting Oorderseweg

Op de vierde foto zie je de fietsparking die er vandaag wel heel erg onverzorgd bijligt.