zondag, 28 oktober 2007

Het clublokaal van de Ridderlijke Sint-Jorisgilde

Ooit waren er in Ekeren drie schuttersgilden: de kruisboogschutters in de Sint-Jorisgilde, de handboogschutters in de Sint-Sebastiaansgilde en de kolveniers (met het geweer) in de gilde van Sint-Kristoffel.

Van deze gilden bestaat vandaag de dag alleen nog de Sint-Jorisgilde. Volgens geschiedschrijver P.J. Goetschalckx zou de gilde al van vóór 1500 bestaan.

In het boek Portret van Ekeren door Frans Bresseleers en Hendrik Kanora uit 1973 staat te lezen dat de gilde zich in die periode (jaren 60-70) minder deed gelden als beoefenaars van de kruisboog. Ze deden wel aan volksdansen.

De laatste jaren echter wordt er wel terug geschoten met de kruisboog. In de periode van de kermis in Ekeren (de eerste zondag nà 17 september) wordt er zelfs initiatie gegeven aan iedereen ouder dan 16 jaar. Jaarlijks houdt de gilde ook een dekenfeest.

Het lokaal van de Sint-Jorisgilde is gelegen in het Veltwijckpark, maar is wel wat aan herstelling/restauratie toe, zoals je kan zien op de foto's hieronder.

Op de eerste foto kan je goed zien dat het lokaal helemaal tussen de bomen staat (gefotografeerd vanuit de voortuin/rozentuin van kasteel Veltwijck richting atheneum).

Op de laatste foto zie je de plek waar bij de schietingen de doelen staan opgericht.

De commentaren zijn gesloten.