zondag, 06 mei 2007

Het voetbalstadion van Germinal in het Veltwijckpark

Het voetbalstadion in het Veltwijckpark ligt er deze dagen/jaren vervallen bij. Hier heeft tot 1999 de Koninklijke FC Germinal Ekeren gespeeld.

Bijna 80 jaar, want de ploeg werd in 1920 opgericht als FC Germinal Ekeren. Tot in 1942 speelde de club in amateurbonden, maar werd van dan af lid van de KBVB.

In de jaren tachtig ging het snel bergopwaarts: van vierde naar derde klasse, dan nog één seizoen in tweede klasse en vanaf 1989 in eerste klasse. De ploeg speelde zelfs verschillende keren Europees.

Om te voldoen aan de reglementen om in eerste klasse te spelen (voor de licensie), moesten ingrijpende verbouwingen gebeuren in het stadion, maar die werken gebeurden omzeggen illegaal, want het stadion ligt binnen het beschermde landschap van het Veltwijckpark (besluit van 1992).

Een tribune voor 10 000 toeschouwers moest nadien terug worden afgebroken.

Onder andere hierdoor zocht de ploeg naar een oplossing. Germinal is in 1999 gefusioneerd met Beerschot VAC, die toen in financiële moeilijkheden verkeerde. De thuisbasis van de fusieploeg Germinal Beerschot Antwerpen (afgekort GBA) is het stadion op het Kiel.

Zie voor meer informatie over GBA op http://www.germinal-beerschot.com/ en op http://www.gbarchief.be

Vandaag de dag zijn de overgebleven gebouwen slachtoffer van vandalenstreken.

Er zijn plannen om de voormalige kantine terug in gebruik te nemen, maar dan zal ze in ieder geval terug moeten worden gerestaureerd. Zo is er sprake om er eventueel een fuifruimte van te maken voor de (Ekerse) jeugd.

De foto's hieronder zijn van april 2007.

Commentaren

De grote lichtmasten hebben nu hun thuis gevonden in het Jos Van Wellen stadion van Cappellen FC. Zij zullen dus nog even vreeuwigd blijven.

Nog 19 (grote) foto's kan je zien op http://cappellen.skynetblogs.be/post/4280567/uit-de-oude-doos-de-roots-van-onze-lichtmaste

Gepost door: Supporter | dinsdag, 03 juli 2007

10 jaar later Geachte,
om een artikel in Spoortslive te illustreren zoeken we goede foto's (digitaal) en met hoge resolutie van het Veltwijckpark. Als U die ons ter beschikking kan stellen, graag. Met dank

Gepost door: Michiels | maandag, 09 februari 2009

De commentaren zijn gesloten.